Halooo..hakak update lagi..haha..banyak woih nak citer..sementara free-free..mehla kita tulis resepi lagi harini..dengan harapan boleh buat rujukan di masa depan..kot terlupa..ponnn sebab nak sharing dengan korang..
Menu Ramadhan ke 14..nasi lemak..sambal sotong dan adik beradik yang lain..MIL pon berbuka sekali..ohemgeeee..tengok sambal sotong waktu camni sangat menggugat keimanan hokey..
Meh hakak nak share cara masak nasi lemak tu..tak pakai santan pon tau..tapi rasa lemak-lemak dia boleh challenge nasi lemak bersantan la..lagi sedap kot..nama dia, nasi lemak tumis darat..sebenarnya takde nama spesifik..hakak je suka-suka letak..hewhew..belajar masak dari makcik-makcik en sha from ayer tawar, perak yaw!
Bahan-bahan :
Daun Pandan
Halba
Bawang kecil / besar dihiris
Bawang putih dihiris
Daun kari
Halia dihiris
Cara Masak :
Panaskan minyak masak di dalam kuali then tumis semua bahan-bahan tadi
Masa tumis ni, bau nyeee mak oiiiii..menusuk hidung sampai ke kalbu..haha
Masak nasi macam biasa..tapi jangan sampai kering tau..Tengok nasi dalam ricecooker tu dah pop pop bulp bulp mendidih, masukkan bahan yang telah ditumis..masukkan dengan minyak-minyak sekali tau..Akhir sekali masukkan garam..
Korang mesti cuba tau..pastu bagitau hakak camne rasa dan bau dia..hahaha
* Ehhhh..lupa plak nak bagitau..masa masak nasi tu..campak aje daun pandan yang siap disimpul..dapat bayangkan tak bau dia camne??? Harummm!
Thanks for sharing dear... Actually tgh teringin nak makan nasik lemak tapi taknak letak santan... google skali baca ur entry... Btw mmg sedap... smlm dah buat huhu thanks ya
ReplyDeletemost welcome..tq sudi mencuba ya..hehe
ReplyDelete